Pravá turecká káva – nirvána všech kávičkářů

Říkáte si, že tureckou kávu „jako z Turecka“ si můžete připravit kdykoliv během minuty sami doma? Omyl. To, čemu my Češi říkáme turek, tedy levné mleté kafe zalité horkou vodou, kdy v posledních doušcích srkáte více lógru (kávové sedliny) než kávy samotné, nemá s pravou tureckou kávou nic společného. Jedná se totiž o další typicky český vynález, podobně jako naše takřka půllitrové „espresso“ a podobně.

Jak tedy vypadá a chutná pravá turecká káva? Nejlépe to zjistíte tak, že se na dovolené stavíte v jakékoliv slušnější kavárně přímo v Turecku. Zásadních rozdílů je však mnoho a rozdíl v chuti a kvalitě nápoje snad ani nelze popsat. Pravá turecká káva se připravuje ze 7 gramů velmi jemně namleté kávy prvotřídní (správný druh/značku kávy si musí každý zvolit sám podle své chuti). Ta se v žádném případě nezalévá vroucí vodou. Naopak, příprava kávy je pozvolná a v Turecku se jedná o jakýsi rituál, stejně jako v případě anglického čaje.

Základní pomůckou je speciální turecká konvička, takzvaná džezva. Bývá vyrobena z mědi a její tvar je velmi specifický. Slouží výhradně pro přípravu kávy. Dávka pomleté kávy se nasype do 100 mililitrů studené vody ve džezvě (v tomto okamžiku je ještě možné přidat lžičku cukru, který ve výsledku zjemní nahořklou chuť kávy) a přivede k varu. Tím se káva zpění a naplní konvičku až po okraj. Příprava pravé turecké kávy však ještě zdaleka nekončí, takto připravený nápoj se nechá vychladnout a zpěnění se opakuje ještě dvakrát.

Teprve po třetím zpěnění se nechá krátce usadit kávová sedlina a turecká káva je připravená k podávání. Do šálků se káva lije z výšky asi 10 cm, čímž se dosáhne ideálního rozvinutí všech žádoucích chutí. Jak vidíte, příprava pravého turka není nejrychlejší, ale požitek z kávy je pak mnohonásobně intenzivnější než u běžné „instantní kávy“. Pokud si chcete pochutnat bez námahy, nezbývá, než doporučit osobní návštěvu Turecka a některé z mnoha tamějších kaváren.